20140403_0059В боя на петли след Задушница, преминал тайно, но много шумно, петелът на Хасинто Хусто победил петела на някой си полковник Буендия и Хасинто получил много пари.

Без никакво предчувствие за предстоящото или идея какво прави, Хасинто влязъл в антикварния магазин и си купил един полилей. Да се купуват чужди вещи, стояли в нечий дом, си е непредвидима шега и не е препоръчително, но да не ставаме мистици още в началото. То и предметът има нужда, като влезе в нов дом, да се сети за забравените си предназначения, а полилеят, знаете, е една високомерна вещ, която винаги гледа надменно отгоре.

Дон Хусто изхвърлил стария полилей от ковано желязо и сложил тоя, за който да се каже, че бил артдеко му е малко, защото бил по-пищен от това. Той имал много извивки и висулки и като страховит паяк се залепил за тавана. Хасинто търсил точно това – една вещ, която не оставя хората равнодушни. Вечерта запалил лампите и полилеят излял разноцветни вързопи светлина, които създали накъсани и изнервящи кръпки по стените. И това е ефект, рекъл Хасинто и отишъл в другата стая, където всичко било по-спокойно…ТУК